De docu-alert van deze week!
Docu-alerts worden samengesteld en 1 x per week verspreid door Jaap Penninga en Remmelt Kruizinga. In de Docu-alerts bijzondere aandacht voor de VG-sector in brede zin. Lees het docu-alert van deze week.
Emmy den Heijer is ambassadeur voor het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
Informatie over de Wmo, Jeugdhulp en Werk& Inkomen gemeente Gorinchem vindt u in de Toegangswijzer van de gemeente Gorinchem.
Nuttige informatie:
Op de website van ZorgKeus.nl vindt u info over de zorg en het zorgverzekeringsstelsel, zoals nieuws en wijzigingen in de AWBZ, Wmo, het basispakket, de zorgtoeslag en het eigen risico.
www.zorgkeus.nl/zorgverzekering
Op de foto: Emmy den Heijer en burgemeester Reinie Melissant (links) rijden voorop. Achter hen wethouders Dick van Zanten (in de rolstoel) en Eelke Kraaijeveld. © Gemeente Gorinchem
Burgemeester Reinie Melissant, de wethouders, enkele ambtenaren en raadsleden hebben even gevoeld hoe het is om met een handicap door Gorinchem te bewegen. Samen met Emmy den Heijer, voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid, en andere platformleden gingen ze de straat op. ,,Eindelijk, dit wilde ik al jaren’’, zegt Den Heijer.
Scheefliggende tegels, diepliggende richels, wie in een rolstoel zit, waant zich met momenten in een kermisattractie. Al is het een stuk minder leuk, zo leert de ervaring van Gorcumse rolstoelgebruikers. ,,Er zijn plekken in de stad waar ik echt moet oppassen dat ik niet vast kom te zitten’’, zegt Den Heijer die zelf aan een rolstoel gebonden is.
Al 25 jaar sterk
De voorzitter van het gehandicaptenplatform maakt zich al 25 jaar sterk voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad. Niet alleen de straat, maar ook gebouwen. ,,Mensen vergeten vaak dat je in een rolstoel lang niet overal binnenkomt.’’
Maar niet alleen voor mensen in een rolstoel is het soms behelpen, ook mensen met een visuele beperking lopen tegen problemen aan. ,,Ja, letterlijk’’, zegt Den Heijer. In het voorjaar van 2018 was ze dolgelukkig toen eindelijk een blindengeleidelijn vanaf het station naar het Gorcums stadhuis kwam te liggen. Die lijn loopt zelfs door tot aan de balie.
Behelpen
Maar blinden en slechtzienden die op eigen gelegenheid naar de binnenstad willen, moeten zich behelpen. De toezegging vanuit het stadhuis dat ook daar een lijn komt te liggen, is bij een voornemen gebleven. Zo is bijvoorbeeld bij het opnieuw inrichten van het Eind niet meer gedacht aan mensen met een visuele beperking. ,,Ja, jammer’’, verzucht Den Heijer. ,,Ik hoop dat ons gezamenlijk uitstapje iedereen weer bewust maakt van de noodzaak dat ook mensen met een beperking graag zelfstandig willen meedoen.’’